nedeľa 13. septembra 2015

DIY prírodný šampón | Mäta a zelený čaj

Ono sa to vážne stalo. Prišiel čas odhodlať sa na vlastný DIY šampón, taký ozajstný. Inšpirovaná som bola viacerými blogmi (najviac asi Kissabee) a z každého "receptu" si vzala niečo. Lebo predsa nie je lepší pocit, ako namiešať si vlastný šampón na mieru, kde presne viem čoho a koľko obsahuje. Na zásielku ingrediencií z eshopu som sa tešila ako na vianoce :).


Samotnej výrobe predchádzala dôsledná príprava a rozpis ingrediencií, ktoré sa mi najviac pozdávali pre môj typ vlasov. Tu na začiatok musím priznať, že hlavná časť, tzv. BIO základ pre výrobu šampónu sa dá jednoducho kúpiť v eshopoch (ja som kupovala na ekokoza.cz, u nás by niečo podobné mohli mať murumuru.sk). Hotový základ je veľká výhoda, ale ako som neskôr zistila, aj nevýhoda. Dôležité bolo posúdiť koľko akých prospešných látok pre vlasy pridám, a tiež esencie. Finálne miešanie bolo už tou najjednoduchšou a najzábavnejšou fázou :).


Takto vyzerali litrové základy pre šampón a kondicionér, ktoré mi prišli:


Bio základ šampónu je priehľadnej, svetlej farby. Na moje počudovanie bol celkom hustý! Taká gélovo-želé konzistencia, s bublinkami, bez vône. Na obrázku vidíte aj pripravené pipety na presné pridanie ostatných látok:


Fľaštičky som zvolila o objeme iba 100 ml. Načo miešať liter na prvý krát, nie? Nemala som páru, čo mi z toho vznikne :D. Keďže som vedela, koľko mililitrov ostatných látok tam chcem pridať, odmerala som cca 90 ml a šupla do misky na miešanie. Pomocou pipety, vždy čistej, som dávkovala podľa plánu tri prospešné ingrediencie a miešala drevenou paličkou. Ovsený proteín (4 ml) je jedným z naj kamošov vlasu, už len podobnou chemickou štruktúrou. Znižuje lámavosť vlasov, chráni ich a vyhladzuje. Olivový skvalan (3 ml) je známejší v pleťovej kozmetike, ale rovnako výborne hydratuje vlasy, vytvára ochranný film a vyhladzuje ich. Keratín (3 ml) asi netreba zvlášť predstavovať, zhrňuje predchádzajúce tromfy a navyše chráni keď fénujeme, žehlíme a podobne týrame naše vlasy.


Ako hlavnú esenciu som si vybrala mätu. Najmä vďaka mojej všeobecnej mätovej obsesii a doplnkovú vôňu som zvolila zelený čaj. Pridala som teda 20 kvapiek prírodného eseciálneho oleja z mäty kučeravej a 5 kvapiek esencie mäta a zelený čaj. Na záver, som pre umelecký efekt chcela celý šampón do zelena. Medzi prírodnými farbivami som našla sušený špenát krásnej farby:


Až na to, že finálny výsledok nebol podľa mojich tajných predstáv :D. Totiž špenát nebol úplne nadrobno pomletý a nepustil až toľko farby ako som čakala. Vyzerá to ako nejaká bylinková omáčka alebo čo :). Nabudúce budem múdrejšia, skúsim iné prírodné farbivo.


Vidíte zabalené finale grande a jeden exemplár bol posunutý nebojácnej kamarátke na otestovanie :). Na recept na čučoriedkový kondiš sa môžete tešiť nabudúce. A čo by to bola za recenzia, keby mi chýbala analýza vlastného šampónu. Zeleným sú podfarbené ingrediencie, ktoré som pridávala do hotového základu:


Poďme sumarizovať :). Hlavná a nesporná výhoda je, že neobsahuje parabény, sulfáty ani silikóny, proste nič škodlivé. Ale základ šampónu má bohužiaľ z môjho kritického pohľadu hneď niekoľko nedostatkov:
   1) Hmota je naozaj veľmi hustá, čo sa ale dá veľmi jednoducho vyriešiť, napríklad riedením s vodou. Ideálne by bolo radšej pridať šťavu aloe vera (pomer jej prášku je v základe aj tak veľmi nízky) alebo nejaký hydrolát či kvetinovú vodu.
   2) Čo všetky tie konzervanty?! Na to, aby sa namiešaný šampón nepokazil po 3 dňoch, siahajú výrobcovia bežných šampónov po celkom nechutných toxických látkach. Konzervovanie šampónu spoľahlivo zvládnu aj úplne šetrné látky ako napríklad kyselina citrónová, soľ (morská či klasická stolová NaCl), vitamín c, vitamín E a podobne. A potom je tu skupinka "niečo medzi tým". Konzervanty typu ako sú aj tu, sa mne osobne veľmi nepozdávajú, ale nie sú klasifikované ako škodlivé. Koniec koncov, akceptujú ich aj spoločnosti, ktoré udeľujú bio certifikáty.
   3) Tu sa dostávam konečne aj k účinkom šampónu. V základnej zmesi mi chýba dostatok mycích látok. Lebo o tom vlastne šampón je, nie? :) Samotný decyl glucoside, jeho 5-10% v celom produkte nezvláda dokonale umyť veľmi mastné vlasy alebo vlasy po olejovom zábale. Druhá testujúca kamarátka s týmto ale problém nemala, dokonca ho označila za lepší ako Alverde, čo si inak veľmi cením :). Ale každé vlasy sú iné a tie moje možno citlivo reagujú na vyšší obsah výživných látok. Tých je tam celkom slušne. Viaceré recepty dokonca odporúčajú pridať ešte oleje, čo som si ale nechala do DIY kondicionéru a dobre som urobila :).

Aj keď má šampón ďaleko od ideálu, toľko som sa toho pri tomto "varení" naučila! :) Použiť hotový bio základ, je trošku limitujúce. Prijala by som kvalitnejší, podľa mojich perfekcionistických predstáv :D. Už ho iba nájsť. Lebo namiešať si kompletku, vo vlastnom výbere a pomere mycích látok, konzervantov a všetkého vlastne, to je teda riadne komplikovaná záležitosť...

Odhodlali ste sa niekto na podobný šialený počin? Poteším sa každej jednej rade aj kritike :)
Krásnu nedeľu biotifulky! ❤

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...