sobota 10. októbra 2015

Prírodné čistiace gély | Alverde, Lavera, Natuderm

Kedysi, keď som ešte o green beauty voľbe nechyrovala, nieto, že o nej budem raz písať :), čistiace gély boli dooosť frekventovanou položkou môjho košíka v drogérii. Neustály boj s mastnou pleťou a vyrážkami a lá puberta, zvádzali Garnier, Nivea, Neutrogena atď. No vyskúšala som hádam všetky možné. Rozhodne nešlo o nízke čiastky v študentskom rozpočte. Kiežby som vtedy mala minimálne dnešný rozum :).


Surprise surprise, môj prvý prírodný čistiaci gél bol od Alverde, s morskými riasami :). Prechod na túto zdravšiu verziu nebol ale prekvapujúco žiadnym šokom pre pleť, ani pre moju penaženku (cca 3 €, 150 ml). Spolu s čistiacou vodou tejto rady, robili mojej pleti dobre a myslím, že práve oni ju dali relatívne naporiadok po excesoch, čo napáchali predchodcovia. Určite za to mohla aj ďalšia prírodná starostlivosť, a že som z kúpelne bezľútostne povyhadzovala všetku póry-upchávajúcu syntetiku. Nové vyrážky sa vyskytli sporadicky (hormonálny cyklus robí svoje) až vôbec, no ale po istom čase som pocítila účinky predpokladám toho alkoholu na druhom mieste, lebo sa mi prvý krát v živote tvorili suché miestečka na tvári. Nebola to síce žiadna tragédia, ale asi nič sa nemá preháňať a tak som skúsila pohľadať niečo ďalšie. Zainvestovala som cca 7 € (100 ml) a kúpila si Laveru s ginkom a hroznom. Bolo to zhruba pred rokom. Síce tak nevysušovala, ale zdalo sa mi, že nedokázala tak dobre zatočiť s nedokonalosťami pleti. Dala som jej ešte zopár šancí, ale nelepšilo sa to a tak som sa poslušne vrátila k Alverde. Samozrejme, priebežne som hľadala ďalej a dlhú dobu som v DM pri bio regáli pozerala na gél od značky Natuderm, ktorá mi nič nehovorila. Páčilo sa mi krátke jednoduché zloženie. Akurát že stál vyše 10 € (200 ml). Nahromadila som nejaké DM body, uplatnila kupón či zľavu na výrobok a kúpila ho. Po prvé, smrdel, tak nakyslasto, a po druhé, s tými vyrážkami mi moc nepomohol, dokonca sa mi zdalo, že sa situácia ešte zhoršila. Zakázala som si ďalší gél kupovať :D.


Toľko moja história s čistiacimi gélmi. Potom som už vďakabohu prišla na to, že odličovať a čistiť sa dá aj inou formou emulzie :). Ešte by som zhrnula, že všetky tri som kupovala priamo v DM, s konzistenciami som žiaden problém nemala (typická gélovitá, farby ako vidno na obrázku), nelepili čo je dôležité a všetky mi pleť dobre čistili, aj od mejkapu. Ale ten "after" efekt, pre mňa veľmi dôležitý, bol rozdielny. Tak som sa im detailnejšie pozrela na zloženie.


Alverde s morskými riasmi má vcelku pohodové zloženie, až na ten alkohol. Ako vždy. Konzervuje, "antibakterializuje" ale bohužiaľ suší. Keďže mi pleť vyčistil, nemyslím, že by tu niečo mojim pórom vadilo. Suché miesta v spolupráci s dobrým krémom alebo pleťovým olejom neboli až taký problém. Preto som doň zainvestovala už asi 3x a stále po ňom občas siahnem, aj keď mám už iných obľúbencov na čistenie pleti ako gély. V ingredienciách potešia práve tie morské riasy, ktoré vedia pleť liečiť, aj samotná morská voda. A čo som nepochopila, vsunuli tam ešte aj na posledné miesto klasický alkohol, bez hviezdičky, čiže nie bio, z ekologického poľnohospodárstva.


Laverácky gél s ginkom a bio hroznom má na prvý pohľad najkrajšie zloženie. Pretože bylinky :). Môj obľúbený hamamel, nechtík, ginko, extrakt z vŕbovej kôry a ešte aj hrozno. Prírodní bojovníci za peknú pleť. Lenže s tou mojou sa nevedeli popasovať. Vylučovacou metódou som prišla iba na jedného možného vinníka, Sodium Coco-Sulfate. Lebo zvyšné čistiace látky obsahoval aj Alverde a tento "sulfátik", hoci je v prírodnej kozmetike povolený, je podľa niektorých zdrojov trošku sporný, lebo dráždivosťou údajne neuteká ďaleko od SLS, SLES. Vraj. No čo ja viem, nie som chemik :) a nemám toho toľko naštudovaného, tak ťažko súdiť. Niečo mi tam proste vadilo a veľká škoda najmä kvôli tým bylinkám.


Natuderm Botanics je nemecká značka, a zatiaľ som ju videla len v DM. V ich čistiacom géli podobne ako Lavera stavili na silu ginka. A ešte dokonca mikrostriebra. Preto tá cena? :) Gúglila som, a pozerala rôzne databázy a celkom ma dostalo, čo som našla. CI 77820 sa zväčša označuje ako kovové častice striebra. Sú antiseptické a antibakteriálne, čo je fajn vlastnosť do pleťového čistica. Na druhej strane to s bezpečnosťou tejto látky nie je až také ružové, v Kanade je podľa ewg.org databázy v kozmetike zakázaná. Americké združenie Food and Drug Administration (FDA) ho neschvaľuje na použitie v okolí očí. A potom, organická (certifikovaná!) francúzska make-up značka ZAO ho naopak rada využíva práve v očných linkách a maskarách, a navyše je to jeden z jej sloganov, že mikrostriebro majú za účinný prírodný konzervant. Proste stačí prejsť za oceán a máte protichodný názor. Pokiaľ viem, ako aditívum sa používa aj v cukrárenskom priemysle na okrasné účely, a milovníci konšpiračných teórií sveta odporúčaju priamo piť koloidné striebro :), ale to je už iného súdka. V každom prípade, či už mikrostriebro škodí alebo nie, tento gél ako celok mojej pleti vôbec nevyhovoval. Potenciálnym vyrážkam pod povrchom niečo dopomáhalo na svetlo sveta. K opätovným použitiam ma odrádzala aj spomínaná zlá vôňa.

Tak a recenzii je koniec. Nebola som globálne príliš nadšená ako vidno, aj keď Alverde zatiaľ na poličke stojí :). Čo teda používam na čistenie? Momentálne najčastejšie pleťové mlieko od Weledy. Ale pred pár dňami som si konečne kúpila dlho vytúžený čistiaci krém od Dr. Hauschka, tak som už vo vytŕžení kedy ho vyskúšam!

S čím najradšej čistíte a odličujete vy? :)
Krásnu sobotu ♥

10 komentárov:

  1. Natuderm som v DM ani nevidela. Zrejme to bude nejaka regionalna specialita. Ja som tiez hladala nieco prirodne bez alkoholu co by cenov bolo na urovni Alverde a nasla som v drogerii Muller ich privatnu znacku Tera Naturri. Momentalne pouzivam cistiaci gel a pletovu vodu s aloe vera a absolutne nevysusuje. Cenovo je to este menej ako Alverde. Problemom je, ze na Slovensku sa nepredava. Coskoro budem pisat urcite podrobnejsiu recenziu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mávali toho viac od Natuderm v DM-ke, dokonca mám od nich aj krém na ruky. Neviem ako to je so súčasnými zásobami, nevšimla som si naposledy, ale aspoň sa rozrastá sortiment Weleda a Lavera. Na Slovensku sa toho mnoho nepredáva :/ čo je škoda. Tera Naturri vôbec nepoznám, ale budem sa tešiť na recenziu.

      Odstrániť
  2. Na základe tvojej pozitívnej recenzie na pleťový krém Jonzac som si ho objednala z eshopu a ked som už bola na stánke, videla som, ze majú aj čistiaci gél z tejto značky, tak som vyskúšala. Som s ním veľmi spokojná ako aj s pleťovým krémom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tip :). Mám od nich zatiaľ iba ten skvelý krém, tak sa musím prizrieť aj na ostatné vecičky.

      Odstrániť
  3. Z těchto jsem zkoušela jen Alverde a ten jsem díky silnému alkoholovému odéru musela vyhodit, navíc hodně vysušoval. takže za mě docela propadák :/ Teď jsem zkoušela nový , brzy dám fotku na Instagram, tak jsem zvědavá co ty na něj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ani jeden z těhle jsem nezkoušela, ale gelové mi vyhovují nejvíc (mám smíšenou, ale celkově sušší a citlivou pleť), jen musí být bez sulátů, alkoholu a podobně. Moc mi vyhovuje Urtekram dětský mycí gel bez parfemace nebo růžový REN. (Recenze: Le jardin d´Yvonne) A mimochodem máš super blog :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! ;)
      Urtekram ma zatiaľ nesklamal pri vlasoch, tak by stálo za to vyskúšať aj inú ich kozmetku, na tú recenziu sa určite pozriem :)

      Odstrániť
  5. Čistící gel od Lavery momentálně testuji. Koupila jsem si celou sadu. Zatím se žádné účinky ještě nedostavily, ale u mě trvá všechno dlouho. Zaujalo mě příznivé složení. Tak uvidím, co se z něho nakonec vyklube. O znace Natuderm slyším poprvé a myslím, že ji u nás v DM ani nemají.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ti držím palce :). Natuderm som videla v našich DM pomerne často, ale je možné, že u vás nedodávali.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...